275
17 Ogólnopolski Tydzień Wege
Bardzo się cieszę, że imprez i okazji zachęcających do przejścia na dietę roślinną jest coraz więcej!
Dieta wege to korzyść dla naszego zdrowia
Mięso i mleko powodują wiele chorób, gorzej się trawią podczas gdy warzywa dostarczają wielu witamin i minerałów, utrzymują nasz przewód pokarmowy w czystości!
Dieta wege to korzyść dla środowiska
Do produkcji 1kg mięsa wieprzowego potrzeba około 4 800 litrów wody, podczas gdy do produkcji 1kg marchewki około 130 litrów wody.
Tydzień wege to okazja wielu tematów związanych z korzyściami płynącymi ze stosowania diety roślinnej. Szkoda, że nie będę mogła wziąć udziału w tych wydarzeniach. Mam nadzieję, że Wam czas pozwoli.
Plan tygodnia wege:
21 maja niedziela
Zwierzęta niebędące ludźmi – akcja uliczna w Warszawie / 13.00-13.30/ Krakowskie Przedmieście, Warszawa, przy pomniku Kopernika
22 maja poniedziałek
Śniadanie prasowe i akcja uliczna z degustacją w Warszawie
23 maja wtorek
Dieta roślinna ratunkiem dla planety Ziemia, prof. Piotr Skubała ‒ wykład interaktywny / 14.00-15.30 / Pawilon edukacyjny „Kamień”, Wybrzeże Puckie 1, 03-301 Warszawa
Umiar ratunkiem dla planety Ziemia, prof. Piotr Skubała ‒ wykład interaktywny na temat postulatów szczytu C40 / 16.00-17.30 / Pawilon edukacyjny „Kamień” , Wybrzeże Puckie 1, 03-301 Warszawa
24 maja środa
Debata: Zdrowie z roślin w smak planecie ‒ o weganizmie z różnych perspektyw / 18.00 / Gniazdo ‒ Centrum Aktywizmu Klimatycznego ul. Krucza 17, 05-800 Warszawa
25 maja czwartek
Spotkanie z magazynem Vege: wręczenie Grand Prix Orestesowi Kowalskiemu / 17.30 / Bracka 20, Warszawa
26 maja piątek
Rodzinne warsztaty kulinarne z Joanną Kowalczyk-Bednarczyk (Bieganizm) / 16.00 / Pawilon edukacyjny „Kamień” , Wybrzeże Puckie 1, 03-301 Warszawa
27 maja sobota
Pacjent wege w gabinecie ‒ praktyczne aspekty diety roślinnej / 11.00 / Centrum Biblioteczno-Informacyjne WUM (sala 125) ul. Żwirki i Wigury 63, 02-091 Warszawa