Odżywam się zdrowo, ale czasem mam ochotę na coś słodkiego
Moja świadomość zdrowego odżywiania z dnia na dzień rośnie. Jem coraz więcej surowych warzyw i owoców, wyciskam z nich świeże soki. Wszystko po to, aby dostarczyć organizmowi jak najwięcej wartościowych witamin i składników odżywczych niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Nie jem mięsa i nabiału, które są ciężkostrawne i przyczyniają się do wielu chorób. Regularnie poszczę, aby mój układ trawienny mógł odpocząć, a organizm się oczyścił.
Co jeść, aby było słodko i zdrowo?
Niemniej jednak jestem słodkolubna i od czasu do czasu mam ochotę na coś słodkiego. Okazuje się, że dla takich osób jest pyszne i zdrowe rozwiązanie. Istnieje wiele przepisów na wyśmienite słodycze, w pełni wegetariańskie, przygotowane
❌ bez cukru
❌ bez glutenu
❌ bez nabiału
❌ bez jaj
a do tego ❌ bez pieczenia, czyli bez niszczenia drogocennych witamin i wartości odżywczych.
Dziś chciałabym Wam polecić pyszne i zdrowe wege ciasto kokosowo-truskawkowe.
- Do wykonania tego pysznego ciasta możesz użyć Thermomix lub inne urządzenie miksujące.
- Podane czasy są przybliżone, ilości składników możesz delikatnie zmodyfikować do własnych potrzeb.
Smacznego!:)
Sezon na truskawki przed nami. Jeśli szukasz przepisu na lekkie i zdrowe ciasto z truskawkami to jest to! Uzyskasz wyjątkowy smak, ciasto bez cukru i bez ryzyka dla Twojej wagi.
Czas przygotowania to około 20 minut i nie ma ryzyka, że się nie upiecze 😊
PRZEPIS NA PYSZNE I ZDROWE WEGE CIASTO Z TRUSKAWKAMI:
- 2 szklanki wiórków kokosowych wsyp do TM i zmiel 7s/10. Przesyp do osobnego naczynia
1 SPÓD TORTA:
- 1 i 1/2 szklanki orzechów pekan moczone przez noc
- 1/2 szklanki daktyli moczone przez 1h
Wsypujemy do TM i miksujemy 5s/10. Przekładamy na spód tortownicy.
2 WARSTWA KOKOSOWA
- 2 szklanki wiórków kokosowych, wcześniej zmielonych w TM
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca moczone przez 1h
- 30ml oleju kokosowego roztopionego w kąpieli wodnej
- 30ml syropu z agawy.
Miksujemy na gładką masę 5s/6
- Dodajemy 1/3 szklanki nasion chia i delikatnie mieszamy 10s/2
Wkładamy jako 2 warstwa do tortownicy
3 WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 500g truskawek ( jeśli mrożone to należy je rozmrozić i odcedzić wodę)
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca moczone przez 1h
- 30ml oleju kokosowego roztopionego w kąpieli wodnej
- 30ml syropu z agawy
Miksujemy na gładką masę 9s/6.
- Dodajemy 1/3 szklanki nasion chia i delikatnie mieszamy 10s/2.
Wkładamy do tortownicy i ozdabiamy np. płatkami migdałowymi. Umieszczamy w lodówce co najmniej na kilka godzin.
Film z wykonaniem tego przepisu: https://www.youtube.com/watch?v=wbfP-5CS3uk&t=48s
Smacznego!
Smak tego zdrowego i pysznego tortu jest niepowtarzalny. Połączenie smaku wiórków kokosowych i truskawek jest niebiańskie i przenosi do wykwintnej kawiarni z niebanalnymi słodkościami.
Serdeczne podziękowania za inspirację dla tego przepisu dla Food by Dorota Ostrowska 🙂