Jak mawiają Anglicy „one apple a day keeps the doctor away” (tłum.: jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka od ciebie). Moim zdaniem jest to najlepsze powiedzenie z wykorzystaniem słowa jabłko. Dlaczego? Dlatego, że uświadamia jak siła tkwi w jabłku i jak wiele może zrobić dla naszego zdrowia!
Jabłko to słodki lub słodko-kwaśny, smaczny owoc. Zawiera witaminę C, A, E, K oraz witaminy z grupy B. Oprócz tego jest źródłem makro i mikro elementów takich jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i cynk.
Witamina C odgrywa kluczową rolę w zachowaniu odporności organizmu. Dzięki niej rzadziej łapiemy infekcje i szybciej powracamy do zdrowia. Witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych chroniąc w ten sposób organizm przed przenikaniem wirusów do krwi. Udowodniono również jej właściwości neutralizujące wolne rodniki, dzięki czemu chroni przed substancjami rakotwórczymi. Witamina C działa pozytywnie na ogólną kondycję naszego organizmu, chroniąc przed stresem, poprawiając wygląd, opóźniając efekty starzenia.
Potas m.in. obniża ciśnienie krwi, w przeciwieństwie do soli, która je podwyższa. Reguluje pracę serca, dba o to, aby mięśnie były silne i nie bolały po większym wysiłku. Magnez, który min. regeneruje komórki, wzmacnia reakcje obronne organizmu, zwalcza uczulenia, procesy starzenia się czy wreszcie uodparnia przed zachorowaniem na nowotwór. Wapń, który jest nie tylko podstawowym budulcem kości, ale także wspomaga regulacje pracy układu ciśnienia, serca czy układu nerwowego
Oprócz witamin i minerałów jabłka są źródłem cennego błonnika i wchodzących w jego skład pektyn. Jeśli tylko chcesz odtruć się ze zalegających w twoim organizmie resztek śmieciowego jedzenia, trujących metali i innych toksyn to sięgaj po jabłka. Zawarte w nich pektyny mają właściwości oczyszczające i wymiatają z nas zalegające złogi pozostałej żywności. Jabłka usuwają nawet trujące metale takie jak ołów oraz rtęć i ślady promieniowania.
Jabłko jest lekarstwem na niestrawność gdyż zawiera kwasy jabłkowy i winowy, które powstrzymują rozwój fermentów i bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym.
Jabłka pomagają w zachowaniu smukłej sylwetki. Niewielka ilość spożytych jabłek daje uczucie sytości dostarczając tym samym niewiele kalorii. W ten sposób można nieco oszukać organizm i łatwiej zrzucać zbędne kilogramy.
Warto jeść jabłka ze skórką, gdyż ta zawiera polifenole chroniące przed chorobą zapalną jelit, a nawet rakiem jelita grubego. Jedzenie jabłek pozwala znacznie obniżyć w organizmie poziom substancji odpowiedzialnej za twardnienie tętnic i rozwój miażdżycy . Spożywanie jednego jabłka dziennie przez cztery tygodnie sprawia, że ilość utlenionego LDL (złego cholesterolu) w ciele człowieka zmniejsza się o 40 proc. Tak dużego efektu, jak po zjedzeniu owocu, nie pozwala osiągnąć nawet przyjmowanie kapsułek zawierających polifenole.
Na świecie Polska jest na trzecim miejscu pod względem ilości zebranych owoców, zaraz po Stanach Zjednoczonych i Chinach. Jabłka są najpopularniejszym owocem uprawianym w Polsce. W związku z tym aż żal mieszkać w Polsce i nie korzystać z tak szeroko dostępnego luksusu jakim są te zdrowe i przepyszne owoce. Nie pozostaje mi nic innego jak namówić do jedzenia jabłek, co najmniej jednego dziennie. Szczególnie teraz, jesienią, gdy dostępne są świeże owoce a ryzyko grypy rośnie coraz bardziej. Pamiętajcie, ONE APPLE A DAY KEEPS THE DOCTOR AWAY!