Ostatnio ganiłam lody śmietankowe, pełne stabilizatorów, emulgatorów, regulatorów kwasowości i sztucznych barwników. Dziś czas na zdrowe lody, pełne witamin i naturalnych składników odżywczych, pozbawione wszelkiej chemii.
Moja koleżanka Agnieszka – Agnieszko jesteś boska! – odkryła dla mnie pyszne lody truskawkowe o śmietankowej konsystencji, składające się w 99,5% z surowych owoców i 0,5% z cukru. Właściwie dla tych nie wymagających słodyczy może być bez cukru. Są idealne dla dzieci mających alergię na białko bo nie zawierają żadnego składnika pochodzenia mlecznego a jednocześnie mają śmietankowy smak.
Zatem czas na witaminową bombę lodową!!
Wystarczy ½ kg zmrożonych truskawek, 1 banan, kilka łyżeczek cukru i zdrowa lodowa przyjemność gotowa. Banan sprawia, że zmiksowane truskawki nabierają idealnej śmietankowej konsystencji i smaku. Wymagany jest tylko solidny blender, który zmiksuje zmrożone truskawki – polecam. Ja wykorzystałam w tym celu thermomix.
Sposób przygotowania:
- 60g cukru – zmiksować na cukier puder
- Dodać 500g zmrożonych truskawek – zmiksować
- Dodać 1 banana – zmiksować
Wyśmienite, zdrowe lody, pełne witamin, pozbawione chemii gotowe do spożycia. Smacznego!