Zdrowie

Chcesz jeść pyszne i zdrowe śniadanie? Jedz owsiankę!

Lis 24, 2013 admin

Dlaczego na śniadanie jemy byle co? Dlaczego to właśnie owsianka jest zdrowa? Dlaczego owsianka wg kuchni pięciu przemian jest jeszcze lepsza? Jak szybko przygotować zdrową i smaczną owsiankę? O tym wszystkim warto przeczytać szczególnie dziś, w niedzielę, gdy mamy czas na przyrządzenie smacznego i zdrowego śniadania.

Od wczesnego dzieciństwa rodzice i szkoła wpajali mi, że śniadanie jest ważne, że nie powinnam bez niego wychodzić z domu. Super! Mieli rację! Tylko chyba nie do końca wiedzieli, że oprócz tego aby zjeść śniadanie, ważne jest, aby było ono zdrowe i wartościowe.

Bułka z masłem, płatki z mlekiem?

W moim domu, na śniadanie, zazwyczaj jadało się bułkę z masłem i dżemem lub miodem (na szczęście nie było wówczas nutelli), zupę mleczną, serek, jajecznicę, kanapkę z serem lub szynką. W sezonie towarzyszyły temu warzywa: sałata, pomidor i ogórek. Patrząc na to z dzisiejszej perspektywy wiem, że nie do końca był to dobry wybór. Po pierwsze okazuje się, że mleko (i jego przetwory: masło, ser, jogurty), choć istnieje w rekomendowanej piramidzie żywienia, to według wielu pionierów zdrowego odżywiania jest niestrawne, nazywane jest wręcz cichym zabójcą. Dostępne dziś pieczywa wykonane są najczęściej z najmniej wartościowej z mąk, czyli z mąki pszennej, a do tego zawierają polepszacze i konserwanty. Wędliny, nawet te droższe, również zawierają konserwanty i sztuczne dodatki. Zatem najzdrowsze okazują się dżem, miód i warzywa – pod warunkiem, że ze sprawdzonego źródła.

Dlaczego zatem decydujemy się na takie śniadanie dzień w dzień? Bo tak nas nauczono, bo weszło nam to w nawyk, bo  tak nam jest szybko i wygodnie, wreszcie nikt nam nie powiedział, że to jest niezdrowe i, że można szybko i łatwo przyrządzić coś innego, co będzie pyszne i zdrowe. Dlatego ja, tu i teraz, chcę namówić Was do jedzenia przepysznej i zdrowej owsianki!  Jej smak był dla mnie i dla całej mojej rodziny wspaniałą niespodzianką, zatem gorąco polecam!:)

Pyszna i zdrowa owsianka!

Zainspirowana wykładem na temat kuchni pięciu przemian właśnie odkryłam, że owsianka nie jedno ma imię. Mianowicie można ją przygotować bez mleka, z bakaliami i owocami. Można ją przygotować dzień wcześniej, a rano tylko podgrzać i zjeść pyszne, rozgrzewające i wartościowe śniadanie.

Jakie właściwości ma taka poniższa owsianka? Wszystkich nie sposób opisać w kilku zdaniach. Wszystkie jej składniki  mają właściwości zdrowotne, są bogate min. w białka, aminokwasy, szereg witamin, minerałów, makro- i mikroelementów, błonnik. Najważniejsze właściwości składników owsianki to:

  • Płatki owsiane ze wszystkich zbóż są najbogatsze w białko i aminokwasy, zawierają substancje antydepresyjne i likwidują zły nastrój. Są źródłem witaminy B6, która poprawia pamięć i koncentrację. Witamina B1 i kwas pantotenowy przeciwdziałają zmęczeniu oraz rozdrażnieniu, zarówno podczas wysiłku fizycznego jak i umysłowego.
  • Orzechy nerkowca wspomagają układ kostny, wzmacniają zęby, poprawiają pracę układu krwionośnego i kostnego, zapobiegają miażdżycy
  • Pestki słonecznika  dostarczają cennych antyoksydantów, wspomagają wzrok, wzmacniają kości, poprawiają cerę
  • Pestki dyni dzięki dużej zawartości cynku poprawiają wygląd cery, pomagają w walce z trądzikiem, zapobiegają wypadaniu włosów. Są źródłem lecytyny dlatego poprawiają pamięć. Pomagają walczyć z chorobotwórczymi pasożytami układu pokarmowego. Używane są w leczeniu zaburzeń prostaty.
  • Siemię lniane to bogate źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 oraz witaminy E, które min.  opóźniają procesy starzenia, działają  ochronnie na serce. Wspomaga pracę układu nerwowego, obniża poziom cholesterolu,
  • Rodzynki zawierają dużo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, błonnika, który oczyszcza organizm,
  • Jabłka to m.in. bogate źródło pektyn, które wymiatają z przewodu pokarmowego gnijące resztki innych pokarmów i tym samym oczyszczają z najgorszych toksyn

PRZEPIS NA PRZEPYSZNĄ OWSIANKĘ

Składniki dla 4 osób:

OWSIANKA:

  • 2 szklanki  wody
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g rodzynek
  • 30 g pestek słonecznika
  • 30 g pestek dyni
  • 30 g siemienia lnianego
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • Szczypta soli
  • Sok z połowy cytryny
  • (można zwiększyć ilość wody i płatków owsianych według uznania)

OWOCE (opcjonalne):

  • 2-3 jabłka
  • 1-2 banan
  • Kilka śliwek węgierek, świeżych lub suszonych
  • Cynamon
  • Trochę wody

Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę. Dodaj posiekane orzechy nerkowca (wcześniej namocz je w zimnej wodzie na 30 min. i posiekaj). Dodaj cynamon, rodzynki oraz wszystkie pestki. Zamieszaj. Wsyp płatki owsiane. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Wsyp sól. Zamieszaj.  Dodaj sok z cytryny. Gotuj kilka minut i pozostaw pod przykryciem aby płatki napęczniały.

Owsianka wyśmienicie smakuje z podduszonymi owocami. Pokrojone owoce wrzuć do garnka, dodaj trochę wody (tyle , aby się nie przypaliły, lekko były tą wodą przykryte). Posyp cynamonem. Zamieszaj. Duś około 5-10 minut, aż będą miękkie.

Wskazówka: Jeśli owsianka zrobi się za gęsta możesz dodać niewielką ilość wody. Należy uważać, aby wody nie było zbyt wiele i owsianka nie wyszła zbyt rozwodniona. Owsiankę można podać bez owoców, wówczas warto dodać do niej więcej rodzynek. Niemniej jednak polecam z owocami, wówczas jest wyśmienita.

naturalna owsianka pięć przemian

zdrowa owsianka pięć przemian

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Smacznego!

Autor: Magda Kasperczak