Czy na pewno chcesz to jeść?
Lato, za oknem upał, aż chce się schłodzić kilkoma gałkami zimnych lodów. Do wyboru owocowe, śmietankowe, czekoladowe, z pudełeczka, w kartoniku, na wafelku itp. Propozycji jest wiele, z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Tylko czy na pewno każdy z nas wie czego szuka? Z pewnością smaku i ochłody. Idealnie witamin. Bo w końcu wierzymy, że lody owocowe podobnie jak owoce, zawierają te drogocenne dla naszego organizmu składniki. Nic bardziej mylnego! Z każdym zjedzonym lodem zamiast witamin dostarczymy naszemu organizmowi garść związków chemicznych połączonych z cukrami i tłuszczami. Dlatego namawiam – zanim zaczniecie pałaszować kolejnego, słodkiego lodzika wyobraźcie sobie przez chwilę co kryje w środku i zastanówcie, czy na pewno chcecie to jeść.
A konkretnie co mogą zawierać lody dostępne na polskim rynku? Dla przykładu lody jednej ze znanych polskich marek oprócz cukru, tłuszczy, sosu porzeczkowego, przecieru truskawkowego i koncentratu cytrynowego zawierają szereg dodatków chemicznych:
Z grupy zagęszczacze, stabilizatory i emulgatory:
E407 – karagen jako substancja zagęszczająca
E410 – guma karobowa, mączka chleba świętojańskiego
E412 – guma guar, zagęszczacz i stabilizator
E466 – Karboksymetyloceluloza – syntetyzowana w wyniku katalizowanej zasadowo reakcji celulozy z kwasem chlorooctowym. Sól sodową otrzymuje się poprzez działanie monochlorooctanu sodu na alkalicelulozę
E471 – dodatek stosowany jako emulgator, ułatwiający uzyskanie emulsji oleju i wody
Z grupy przeciwutleniacze i regulatory kwasowości:
E330 – kwas cytrynowy
Z grupy barwniki:
E100 – kurkumina barwiąca na żółto, pochodząca z rośliny o nazwie ostryż długi
E150c – karmel amoniakalny – syntetyczny, brązowy barwnik spożywczy, otrzymywany w wyniku działania amoniaku na sacharozę. Jak podaje wikipedia może wywoływać nadpobudliwość, a także wpływać negatywnie na wątrobę, żołądek oraz płodność. W niektórych testach na zwierzętach wywoływał konwulsje. Jest toksyczny dla krwi szczurów.
E160b – pomarańczowy barwnik pochodzący z nasion drzewa tropikalnego arnoty właściwej
E162 – betanina pochodząc z buraka czerwonego
Powyższe dodatki wprawdzie są legalne bo przecież zatwierdzone przez Unię Europejską za bezpieczne i dopuszczone do użycia. Niemniej jednak są to dodatki chemiczne, których długotrwałe stosowanie może negatywnie wpływać na nasze zdrowie, przyczyniając się do rozwoju alergii i nowotworów.
1 komentarz
Nie każde E jest złe
Magdo, owszem, “prawdziwe” lody to lody na żółtkach, z drugiej strony smak żółtka przebija tak mocno, że lody inne niż waniliowe, “ciasteczkowe” czy ew. czekoladowe byłyby trudne do przełknięcia. A przecież w żółtku nic nie emulguje niż tylko lecytyna (której w sumie w lodach na próżno szukać). Sama mączka chleba świętojańskiego totalnie nie jest niezdrowa i jest w pełni naturalna, co więcej jest używana w kuchni vege.
Czy jest karcerogenna? Wątpię.
Gorsza sprawa z wszelkiego rodzaju nienaturalnymi barwnikami, jednak nie każde E należy od razu demonizowac.