Słodko i zdrowo, czyli zamień słodkie na słodkie i poczuj się lepiej
Dziś co nieco dla łasuchów takich jak ja.
Uwielbiam słodkie choć od podstawówki uczono mnie, że te wszystkie smakowite ciasteczka, batoniki, czekoladki, drożdżówki są niezdrowe. Oni mówili, a ja swoje, przez co jedzenie słodyczy weszło mi w zły nawyk. Od wielu lat postanawiam sobie, że dziś jest ostatni dzień. Od jutra nie jem słodkiego. Bez sukcesu. W końcu dojrzałam i postanowiłam zamienić niezdrowe słodycze na zdrowe przekąski, równie słodkie i pyszne. Jedną z nich są TRUFLE Z KSZY JAGLANEJ. Moim zdaniem są doskonałe i dodają energii o każdej porze dnia. Co więcej zawierają składniki, które w przeciwieństwie do tradycyjnych słodyczy, działają m.in. przeciwcukrzycowo i zawierają niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania witaminy i minerały.
Zanim przepis kilka słów o głównych składnikach:
Kasza jaglana to ponoć jedna z najzdrowszych kasz, a tak rzadko występująca na naszych stołach. Zawiera szereg witamin z grupy B, lecytynę, która poprawia pamięć, sporo białka i węglowodanów w złożonej postaci, które powoli uwalniając się zapewniają organizmowi stały dopływ energii. Obfituje w składniki mineralne takie jak magnez, wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest bogata w antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki. W jej skład wchodzi krzemionka wzmacniająca stawy, poprawiająca wygląd skóry, włosów i paznokci. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na diecie bezglutenowej.
Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3, błonnik, magnez, witaminy z grupy B, które zapewniają sprawne działanie mózgu. Są również źródłem steroli roślinnych obniżając poziom złego cholesterolu. Orzechy to źródło manganu, miedzi oraz minerałów, które są odpowiedzialne za antyoksydacyjną obronę organizmu. Poprawiają pracę układu krążenia pomagając obniżać ciśnienie krwi.
Suszone owoce zawierają wiele witamin i minerałów pozytywnie wpływając na pracę układu trawiennego.
TRUFLE Z KASZY JAGLANEJ (Przepis na około 15 szt.)
Fot.
150g kaszy jaglanej (najczęściej dostępna w działach z żywnością ekologiczną)
50 g suszonych moreli
50 g suszonych śliwek
50 g rodzynek
50 g płatków migdałowych
50 g orzechów włoskich drobno posiekanych
100g orzechów pistacjowych drobno poziekanych
Sposób przygotowania:
Kaszę przepłukać wrzątkiem i zalać 2 szklankami wrzącej wody. Po 5 minutach dodać bakalie i gotować na niewielkim ogniu, aż kasza wchłonie całkowicie wodę. Odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać w drobno posiekanych pistacjach.